Kelemen Hunor, despre canalul Bîstroe: Ucraina ar trebui să înceteze lucrările

de: Dumitrescu Andrei
23 02. 2023

Ucraina ar trebui să oprească lucrările pe Canalul Bâstroe, este de părere vicepremierul Kelemen Hunor, până când va exista un răspuns concret al specialiștilor pe această temă.

Președintele UDMR a declarat că interesele României trebuie puse pe primul loc, întrebat fiind despre ce ar trebui să facă țara noastră.

„Trebuie să stabilim interesele României pe termen scurt, mediu şi lung şi să protejăm Delta Dunării. Acesta este un interes legitim pentru care trebuie să ne luptăm şi trebuie să fie pe primul loc. Ce interes avem din punct de vedere geopolitic? Să existe Ucraina suverană şi cu teritoriul integral păstrat şi să se retragă Rusia, fiindcă dinspre Rusia nu a venit nici securitate, nici bunăstare, nici libertate şi nu va veni nici de acum încolo. Noi trebuie să avem o zonă de buffer şi să vedem ce doreşte Ucraina”, a spus Kelemen la Euronews România.

„Să se oprească lucrările”

Vicepremierul a mai spus că există în prezent discuții transfrontaliere legate de adâncirea Brațului Chilia.

„Încă nu s-au finalizat discuţiile transfrontaliere. Au fost discuţii tehnice, a fost ministrul Mediului, s-a discutat cu ministrul Mediului Tanczos Barna. Dacă Braţul Chilia se va adânci, sunt praguri pentru a reduce viteza cursului, iar dacă dispar pragurile avem o problemă. Dispar acele praguri ceea ce va avea consecinte inclusiv pentru sturioni, calea de migraţie principală pentru această specie fiind Braţul Chilia. Dar mai există şi o altă chestiune din punct de vedere al transportului, Braţul Chilia este o cale navigabilă internaţională, iar Sulina va pierde extrem de mult din importanţă”, a explicat vicepremierul.

Kelemen Hunor a declarat că ar fi necesară oprirea lucrărilor până nu vor exista asigurări din partea ucraineană.

„Ei vorbesc de mentenanţă, unii dintre ei, ministrul Transporturilor vorbeşte despre o adâncire, iar până se clarifică, ar trebui să se oprească. În Guvern nu am discutat, dar eu cred că Ministrul de Externe a făcut demersuri diplomatice către partea ucraineană. Până când se clarifică aceste aspecte, să se oprească lucrările. Lucrări de mentenanţă pot fi făcute, dar alte lucrări nu. Fiindcă nu poţi să ţii cont de altceva decât de interesul României, şi în acest conext geopolitic trebuie să asiguri pentru Ucraina tot ce se poate”, a conchis Kelemen Hunor.